‎Camera and Eero Router | SimpliSafe Support Home
 
M

Friday, July 23rd, 2021 4:01 PM

Camera and Eero Router

Hi,

Changed my network over to using Eero routers throughout the house.

My cameras now won't work. Read on Reddit that it's due to 5ghz, so temporarily disabled that on Eero and ran through the camera install again.

Still have the same issue, won't connect and flashing yellow light.

Rang customer support who could only suggest reinstall the app when 5ghz is disabled.

Done that still no joy.

Has anyone been able to connect their Simplisafe camera with an Eero router?

Thanks,

Advocate

 • 

113 Messages

3 years ago

No experience with Eero, but you could try setting up your old router as an access point or extender with different SSID and see if they connect that way.  Might be some setting in the Eero software.  Try using a wifi analyzer app to verify that the Eero routers aren't broadcasting any 5ghz channels.  Like you, I was just trying to read online about others having similar issues with various devices and some mentioned success making sure they were on the 2.4ghz channel only for both the phone and the camera.
I have a range extender set to only broadcast in 2.4ghz but uses the 5ghz to talk to the router.

5 Messages

2 years ago

I’ve got the same problem here. Did you ever get it resolved?

2 Messages

1 year ago

Same issue. Outdoor cameras and doorbell had no issues but indoor cameras won't connect. Tried disabling 5g, set to legacy mode, forgot network on my phone. Still won't join network. 

2 Messages

1 month ago

Mine joins just fine with an Eero 6e but all I get is Camera Offline.  I can open / close the shutter, turn the Status Light on / off.  Firmware is v2.2.5.39.  Support says since I have a Gen 2 system no firmware applicable unless I have a Gen 3 system.  Looks like unless the camera supports 5GHz its garbage.

2 Messages

I ended up having to get my camera replaced and then it worked fine.

Community Admin

 • 

2.8K Messages

@BTC909​ SimpliSafe devices cannot connect to 5GHz networks, they must be connected to a network that broadcasts at 2.4GHz. Most 5GHz routers are backwards compatible with 2.4GHz; so if you create a guest Wi-Fi network locked at 2.4GHz and connect your SimpliSafe devices to it, that should hopefully resolve the camera's Offline error.

New to the Community? Get started by reading our Welcome Article and please be sure to review our Community Guidelines before posting.